Повечето учители не приемат офертата на правителството
Повечето учители не приемат офертата на правителството / снимка: Sofia Photo Agency
Днес около 95 000 и 97 000 български педагози и непедагогически персонал стачкуваха ефективно, което показва, че болшинството от работещите в системата на средното образование не приема офертата на правителството. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров в предаването „Денят” на Дарик радио.

Утре ще има заседание на Министерски съвет, на което основната тема на разговор ще е около проблемите с учителската стачка, припомни Никифоров. Днес синдикатите поискаха преговори, но вместо това министърът на образованието и науката Даниел Вълчев им прати кратко писмо, в което се казва, че правителството утре ще продължи диалога за намиране на изход от ситуацията. Едва след това Вълчев се ангажира да покани синдикатите на преговори.

Същевременно изпълнителният директор на Асоциацията за родителска активност Вяра Лазарова съобщи в ефира на Дарик, че екип събира декларации сред родителите, които ще бъдат изпратени в Страсбург и Хага, за да бъде защитено конституционното право на децата за образование. В процес на подготовка и изясняване са тезите, които да бъдат изложени в декларацията, вече има събрани над 500 жалби.

„Родителите в България няма да си оставят децата да отидат на училище и да разчитат, че там може да се прави каквото и да е”, коментира Лазарова.