Повечето българи остават у нас за Нова година
Повечето българи остават у нас за Нова година / снимка: БГНЕС, архив

За предстоящите новогодишни празници по-голямата част от българите остават у нас. Една немалка част от тях отдавна са наели къщи за гoсти или семейни хотели в планините, като желаната дестинация си остават планинските ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, и спа-центровете ни Хисаря, Сандански, Велинград, Девин и Правец. Тази година има интерес и към Велико Търново и Арбанаси, както и за околностите на Трявна. Това коментира за БТА Антон Пенев, маркетинг-мениджър на туристическа агенция.

За тези, които са решили да пътуват в чужбина - привлекателни дестинации остават нашите съседи - Турция, Гърция и Сърбия. Западната ни съседка през последните две години набира доста голяма скорост и в момента е една от най-предпочитаните дестинации. По думите на Пенев Сърбия привлича с близкия до нашия манталитет, забавляват се като нас, разрешено е пушеното в заведенията им и не на последно място - липсата на езикова бариера и не много скъпите й услуги. Тя е предпочитана от живеещите в Северозападна България и София.

От по-далечните дестинации основните записвания тази година са до Дубай, Малта, Тунис, Хърватска, Испания и Италия. Това са дестинации, за които се пътува със самолет, но традиционно от няколко години са предпочитани от българите, коментира Антон Пенев. Според него на пръв поглед пътуването със самолет е малко по-скъпо, но то е съизмеримо с офертите за един по-скъп, 5-звезден хотел у нас, които са между 1000-1500 лева на човек. С тези пари може да се отиде в Хърватска, Малта, Гърция със самолет, дори и за двама души. Все пак тези пътувания си остават за хора с по-големи финансови възможности, защото съвсем обяснимо престоят е по-дълъг.

Българинът все още не пътува по време на Коледа, защото спазва традицията, че това е семеен празник и предпочита да си е вкъщи с близките си. Бумът е за Нова година, още повече, че тази година се събират повече почивни дни и с 2-3 дни отпуска може да се събере една прилична отпуска, което е допълнителен мотив българинът да потърси възможности да празнува извън дома си.

Основно пакетите за България са между 3 и 5 нощувки на стойност от 150 до 1300 лева на човек. За чужбина стойността е от 250 до около 2000 лева на човек, като по-високата цена е за дестинации, към които се пътува със самолет.

За първи път още през зимата има заявени оферти за „Лято 2014”, като бумът за това се очаква да бъде през януари. За предстоящото лято за чужденците остава предпочитан морският туризъм, а интересът за българите е разнопосочен - от море и Балкан, до къщи за гости и селски туризъм, като не се отказват и от хотелските услуги. Предпочитани дестинации са отново Велинград, Батак, Рибарица, Трявна и Троян.