Повече от половината от децата в училището в село Дебелт са били тормозени
Повече от половината от децата в училището в село Дебелт са били тормозени / снимка: sxc.hu

Над половината от децата в училището в село Дебелт споделят, че са били тормозени в училищните тоалетни - това показва анкета, проведена през октомври тази година сред 84 ученици.

Резултатите от нея бяха изнесени от Държавната агенция за закрила на детето, заедно с констатации от извършената проверка след случая с 12-годишния Гошко.

Проверката показва, че въпреки резултатите от анкетното проучване ръководството на училището не е предприело превантивни мерки. Колкото до конкретния случай на насилие, от агенцията посочват, че директорът и учителите не са сигнализирали навреме органите за закрила, а това е възпрепятствало както разследването, така и предприемането на мерки за подкрепа на семейството на Гошко.

В училището липсва пропускателен режим, няма охрана или видеонаблюдение, няма разписани ясни правила как и къде се осъществява дежурството на учителите, показва още проверката.

Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата, Община Средец, Дирекция „Социално подпомагане" в Бургас и Министерството на образованието и науката. Ще бъде поискана дисциплинарна отговорност за работещите в учебното заведение.