Всички контакти от първи ред на хора, срещнали се с тенисиста Григор Димитров при посещението му в Хасково, ще бъдат поставени под карантина. Това съобщи областният управител д-р Стефка Здравкова след извънредно заседание на Областния оперативен щаб, посветено на проблема.

Щабът в Хасково призова за самокарантина всички контактували с Григор Димитров

Още късно снощи от щаба призоваха ималите близък контакт с първата ни ракета по време на визитата му в родния град на 16 и 17 юни да се обърнат спешно към здравните власти след като Димитров бе установен с COVID-19.

"Направена бе оценка на риска. Водещите критерии при налагането на мерки ще бъдат неспазването на дистанция от 1,5 метра и по-продължително като време общуване лице в лице с тенисиста", обясни директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Тя уточни, че за билите на трибуните зрители и направилите си селфи с Григор за малко на открито рискът не е голям. Масово тестване за инфекцията няма да има при липса на симптоми, но и спрямо изследвалите се по собствено желание и дали отрицателен резултат карантината няма да бъде сваляна, казаха още от РЗИ.

Започнала е пълна дезинфекция на всички помещения на тенис комплекса "Кенана", където Димитров тренира на 16 юни, посочи д-р Здравкова. Затворено е било и питейно заведение на територията на спортното съоръжение.

Издирването на лицата с близък контакт ще се осъществява от органите на РЗИ и полицията, като техният брой още не е известен дори приблизително, признаха от здравната инспекция.

Григор Димитров е с коронавирус

"Сред тях е кметът на Хасково Станислав Дечев, с когото Григор Димитров води разговор, и взели интервюта журналисти. Кметът Дечев ще бъде поставен под карантина, въреки че е в добро здравословно състояние", увери д-р Здравкова. Областният управител се надява, че ще се развие възможно най-добрият сценарий без заболели.

Д-р Здравкова припомни, че към днешна дата на територията на област Хасково няма активни болни. От днес в областния център започва лаборатория за PCR-тестове, но с малък капацитет - 15-20 души на ден.
БТА