Последна тенденция сред учениците във Варна е да смесват няколко вида наркотици
Последна тенденция сред учениците във Варна е да смесват няколко вида наркотици / снимка: Dariknews.bg, архив

Последната тенденция сред учениците във Варна, които употребяват дрога, е да смесват няколко вида наркотици. Това е и най-честата причина млади хора на възраст от 10 до 18 години да постъпват за лечение с остра интоксикация. Това съобщи днес началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна доц. Снежана Златева, която представи резултатите от епидемиологично изследване за търсене на помощ след употреба на психоактивни вещества, предава БТА.

Проучването обхваща периода от 2009 до края на септември 2014 г.

Най-често причина за интоксикациите са марихуаната и амфетамините, отчете Златева. По думите й случаите на натравяния след употреба на екстази и метаамфетамини са редки. За сметка на това от миналата година в града отново има нарастване на острите интоксикации с хероин.

В групата на пациентите на възраст от 19 до 64 години водещ фактор за постъпване в болница е алкохолът, допълни Златева. Според нея през настоящата година има пик на такива случаи и броят им до края на септември вече превишава тези за цялата 2013 г. Златева каза още, че последната новост в града е
комбинациите от дрога и алкохол да се допълват с висококофеинови напитки, които засилват ефекта и водят до по-тежки отравяния.

Интоксикациите са почти два пъти по-чести при пациенти до 18 години в сравнение с по-възрастните, посочи Златева. Според нея причината е, че малките са по-уязвими, тъй като организмът им не е укрепнал.

През тази година най-младият пациент на болницата, постъпил с алкохолно отравяне, е на 12 години. С остра интоксикация с марихуана е постъпило 13-годишно момче.