Изпреварване отдясно, пресичане на двойна непрекъсната линия са най-честите нарушения, а навлизането в насрещното е една от най-честите причини за катастрофи. Това заяви пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Той акцентира, че повечето катастрофи стават върху мостовете, където изпреварването е абсолютно забранено.

Глоба и отнемане на контролни точки пък грози тези, които пресичат на червен светофар. Уловката в случая обаче е, че има начин да не се платят глобите за нарушения на пътя.

Затова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи искат да бъдат приети промени в санкциите за нарушение на правилата за движение по пътищата. Сред тях са сваляне на регистрационните табели или задържане на автомобила на паркинг до заплащане на глобите.

МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки

Сега полицията започва кампанията за това как да обезопасим децата, докато пътуваме и какви столчета трябва да ползват малчуганите.

„Най-безопасно е седалката на детето да бъде сложена на задната седалка, по диагонал на шофьора. Не се препоръчва то да седи зад шофьора. Добре е колана да бъде поставен пред гърдите”, обяснява Тодоров.

17 деца са загинали на пътя за 7 месеца, 604 са били ранени

Той припомни още, че коланите са задължителни и при преобръщане на колата, те могат да спасят човешки живот. Причината - автомобилът често минава върху хората, които изхвръчат при удар през прозореца.

„Нараняванията, които се получават при удар с 50 км, са равнозначни на падане от петия етаж”, добави още Владимир Тодоров и призова родителите да използват обезопасителните системи за техните деца.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки пътно-транспортни произшествия с 28 ранени. За района на София леките инциденти са 117, от които четири тежки произшествия с четирима ранени.

Източник: Novanews.bg