Пътна полиция: 17 деца са загинали на пътя за 7 месеца, 604 са били ранени
Пътна полиция: 17 деца са загинали на пътя за 7 месеца, 604 са били ранени / снимка: БГНЕС, архив

За първите седем месеца на годината на пътя са загинали 17 деца. Силно уязвима група в движението по пътищата са и пешеходците, като в повечето случаи това е по вина на водачите на автомобили. Основните причини за инцидентите остават несъобразената скорост и неправилното изпреварване. Това съобщи на пресконференция началник отдел „Пътна полиция" в ГД „Национална полиция" комисар Бойко Рановски:

„През първите 7 месеца на 2015 година са загинали 17 деца на пътя, 604 са ранени. От тях 8 деца са загинали като пътници в автомобилите, 7 деца са загинали като пешеходци и две като водачи".

Нова трагедия на пътя: Прегазиха 11-годишно дете в Ловеч

По повод инцидента от тази нощ, при който дете загина, след като бе блъснато в центъра на Ловеч, комисар Рановски уточни, че детето е на 11 години. Извършва се втори оглед на мястото на произшествието: „Инцидентът е станал снощи около 22.30 часа, до хотел „Ловеч". Скоростта, която може да се развива в този участък не е голяма, така че ще се установи какви са причините за възникване на това произшествие".

От началото на годината на територията на страната са станали 3 994 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 368 души, а 4976 са ранени. В сравнение със същия период на миналата година катастрофите са с 88 повече, загиналите са с 5 по-малко, а ранените с 200 повече. Най-много пътни инциденти стават в големите градове, като най-сложна е обстановката в Пловдив. Там има най-много загинали и ранени.

МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки

Комисар Рановски обясни, че работна група с представители на МВР, МРРБ и Министерство на транспорта подготвят спешни мерки за бързо подобряване на пътнотранспортната обстановка. Предвижда се спиране на автомобилите от движение и отнемане на регистрационните номера при тежки инциденти и доказана вина, по-строги мерки спрямо неправоспособните водачи и тези, употребили алкохол, както и бързо заплащане на глобите при нарушения.