Полицията в София и областта похвали с „много добър” работата си
Полицията в София и областта похвали с „много добър” работата си / снимки: БГНЕС, архив
Полицията в София област похвали с „много добър” работата си
63128
Полицията в София област похвали с „много добър” работата си
  • Полицията в София област похвали с „много добър” работата си

С „много добре свършена работа” за миналата година се похвалиха директорите на столичната полиция Валери Йорданов и на областната дирекция на МВР-София Николай Николов. Годишните отчетите на двете дирекции бяха представени в отсъствието на главния секретар на МВР Калин Георгиев, чиито похвали обаче бяха предадени пред медиите и от двамата директори. Домовите кражби, както и кражбите на селскостопанска продукция, са сред най-честите престъпления на територията на София-област.

Относно столицата - от СДВР отчитат 9,2% спад на извършените престъпления през 2012 г., а сред основните проблеми се нарежда недостигът на нови кадри в полицията.

През 2012 г. броят на жалбите срещу полицаи е намалял за сметка на увеличилите се благодарствените писма към столичните служители на реда, посочи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Като позитивна тенденция Йорданов отбеляза повишената разкриваемост на битовата престъпност и все пак в София най-голям дял от всички регистрирани  престъпления остават кражбите - 59,9%. Разкриваемостта на
убийствата е 87% с два пункта по-малко от предходната година.

„Отчитаме намаление на регистрираните престъпления на територията на столицата през изминалата година с около 9%, леко увеличение на разкриваемостта в рамките на 3%. Намаление се наблюдава в рамките и в броя на извършените улични грабежи. 22-ма служители са уволнени през 2012 г. В повечето убийства, които са извършени през миналата година, преобладават тези с битов характер”, обобщи комисар Йорданов.

Сред проблемите на столичната полиция Йорданов посочи слабости в обучението на личния състав и недостиг на униформени служители. Между 700-800 полицаи е необходимо да бъдат назначени спешно, желаещите обаче не стигат, а процедурата по назначаване е тромава, обясни още Йорданов. По тази причина се оказва, че бързоразрастналите се през последните години квартали като „Младост” и „Люлин” се охраняват от значително по-малко патрули, от необходимото.

Полицията в София и областта похвали с много добър работата си
netinfo

За разлика от шефа на СДВР колегата му от областната дирекция на МВР-София Николай Николов, лаконично похвали свършеното от служителите си през изминалата година, без да отдели време за самокритика. „Мога да кажа, че оценката на професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи е много добра”, заяви Николов.

На територията на София-област за миналата година са регистрирани с 776 по-малко престъпления от предходната година. Само с три процента се е увеличила разкриваемостта на деянията  като най-големия дял запазват имуществените престъпления около 61% от всички останали.