Полицаи ще проверяват стриктно използваме ли колан в колата
Полицаи ще проверяват стриктно използваме ли колан в колата / снимка: БГНЕС

КАТ започва засилени проверки за използването на предпазни колани от днес до 13 септември. Полицаите ще проверяват включително дали са обезопасени пътниците на задните седалки в автомобилите и най-вече децата.

Статистика на европейската мрежа на „Пътна полиция" сочи, че ако водачи и пътници в автомобилите използват редовно предпазните колани, това ще спаси близо 10 000 живота годишно в Европа. У нас от МВР твърдят, че през последните година-две все повече водачи и пътници на предните седалки използват предпазни колани. Това обаче не важи за пътниците на задните седалки.

„За времето от 7 до 13 септември основно ще се следи ползването на обезопасителни колани от водачите, пътниците, както и системи за обезопасяването на деца. По отношение на водачите и пътниците на предните седалки през последните една-две години има значително подобрение в поведението на водачите. Единственият проблем, който при нас не е разрешен, е използването на коланите на задните седалки", каза пред Дарик Бойко Рановски от КАТ „Пътна полиция". Той напомни, че глобата за неизползване на предпазен колан е 50 лева и отнемане на точки.

Статистическите данни сочат още, че за  2008 г. при пътни инциденти в България са загинали 113 пътници, пътували на задните седалки в автомобилите, от тях само 8 са били с поставени обезопасителни колани.