Покушението над Баретата е планирано професионално, заяви Цветанов
Покушението над Баретата е планирано професионално, заяви Цветанов / Sofia Photo Agency

Покушението над Златко Баретата е добре планирано и организирано, това съобщи в интервю за TV7 вътрешният министър Цветан Цветанов. Златомир Иванов е в тежко здравословно състояние и не може да бъде разпитан, добави Цветанов. По думите му полицията работи по няколко версии, една от които е за връзка със сочения за глава на "Октопода" Алексей Петров.

Цветанов съобщи, че през 2009 г. един от основните играчи в подземния свят е подал сигнал в Президентството за нередности в ДАНС. В този сигнал се говори за конкуренцията между Златомир Иванов и Алексей Петров и за среща между двамата, в която става въпрос за разпределението на наркопазара. Въпросното писмо не е било взето под сериозно внимание и е изпратено в архива.

Вътрешният министър за пореден път постави въпроса за законовите празноти, които допускат осъдени на първа инстанция да излежават присъдата си вкъщи, вместо в ареста. Ако липсва съдебна ефективност, няма как полицията да се пребори с престъпността, подчерта Цветанов.

Той отправи критика към предишните управляващи, които по думите му са позволили на обикновени престъпници да израснат през годините и да станат "вековни дървета".

Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата във вторник сутринта. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са му операции, може да се наложат и нови. Ранен беше и неговият охранител Атанас Станков. Златомир Иванов е подсъдими по делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици.