Подсъдимият бизнесмен Марио Николов не иска споразумение с прокуратурата
Подсъдимият бизнесмен Марио Николов не иска споразумение с прокуратурата / снимка: БГНЕС /

Бизнесменът Марио Николов, подсъдим за злоупотреби със средства от европейски фондове, заяви, че няма да приеме споразумение с прокуратурата. Според Николов прокурорът по делото Андрей Андреев чрез публикация в медиите му е отправил индиректна покана за това. "Ако приема споразумение, това значи, че ще получа осъдителна присъда", каза Николов, който заяви, че е невинен.

По думите му прокуратурата трябва да промени начина си на работа, като започне да разследва както е по закон. "Освен това трябва да се промени и начинът на мислене по отношение на обвинителните тези", посочи Николов. По думите му сега се търсят най-тежките квалификации, независимо от това дали ще бъдат приети от съда. "Ще помагам на всеки, който като е несправедливо обвинен като мен", заяви Николов. Посредством фондация, която той ще учреди, ще бъде давана и награда за обективна журналистика, отбелязва БТА.

Според Николов партньорите му в Германия, които са осъдени, са били принудени да приемат споразумението. Бизнесменът смята, че при недоказване на тезата си пред съда прокурорите трябва да носят отговорност по Закона за отговорността на държавата. Николов е на мнение, че извънредното заседание на съда на 8 януари е имало за цел да бъдат осъдени всички по делото, за да може този резултат да се обяви пред Брюксел.

От пресслужбата на СГС обаче обясниха, че заседанието е свикано, за да бъде отсрочен процесът, тъй като е подадена молба от една от страните, която ще отсъства на предварително определена дата.