Подлагат 3-годишните на тестове за обучителни трудности
Подлагат 3-годишните на тестове за обучителни трудности / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подлагат и 3-годишните на тестове за обучителни трудности
59182
Подлагат и 3-годишните на тестове за обучителни трудности
  • Подлагат и 3-годишните на тестове за обучителни трудности

2-годишните деца ще бъдат приемани в детска градина, обяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова на представянето на проект „Включващо обучение”. Всички, които посещават детска градина, ще преминават скрининг тест, които ще определи имат ли обучителни трудности и какви са те, допълни още Дамянова.

В 84 общощбразователни и 6 специализирани училища в цялата страна вече са започнали работа по проекта „Включващо обучение”, който цели равен достъп до образование на деца и ученици с увреждания.

По думите на Дамянова възможността 2-годишни деца да бъдат приемани в детска градина е една от важните промени, които ще влязат в сила с Новия закон за училищно и предучилищно образование от учебната 2016/2017 г. „Тези места, където има детски градини, ще се приемат съответно и 2-годишни деца. Даването на възможност на детските градини да приемат деца и на 2-годишна възраст е изключително важно за децата, които живеят в по-малките населени места и където няма ясли”, обясни тя.

Скрининг тест, през който ще преминават всички 3-годишни, посещаващи детска градина, ще посочва какви обучителни затруднения изпитват децата. Дамянова подчерта, че независимо от това какви резултати покажат на теста, те няма да бъдат местени в други учебни заведения, а с тях ще се работи индивидуално.

„Целта на този скриниг тест е да обхване всяка една гледна точка от развитието на детето - и психомоторното, и езиковото, и когнитивното, и социалното, и емоционалното. Никъде няма да местим децата, те ще си останат в детската градина, в която са”, уточни още Дамянова.

Специалисти ще работят и с деца, лишени от родителски грижи, които учат в средните общообразователни училища, обясни още Дамянова. Общата стойност на проекта е 14 млн. лева и се предвижда той да приключи през 2014 г.