Подготвят проект „заедно за бедствия, аварии и катастрофи” в цялата страна
Подготвят проект „заедно за бедствия, аварии и катастрофи” в цялата страна / снимка: Impact Press Group, архив
Подготвят проект „заедно за бедствия, аварии и катастрофи” в цялата страна
69420
Подготвят проект „заедно за бедствия, аварии и катастрофи” в цялата страна
  • Подготвят проект „заедно за бедствия, аварии и катастрофи” в цялата страна

Реалните дейности по проекта на Българския червен кръст „Подготвени заедно за бедствия, аварии и катастрофи” ще обхващат всички области в страната, а не трите най-изостанали региона, каквато беше първоначалната идея на програмата. Това заяви за Дарик Николай Тодоров, ръководител на проекта. Той увери, че общият бюджет остава 372 хил. лева, както и двугодишният срок за изпълнение. Обучението на доброволци ще започне пред февруари, когато се очаква да бъде изготвен и анализ за специфичните нужди на най-уязвимите граждани.

По думите на Николай Тодоров трите най-рискови региона - Видин, Монтана и Перник остават приоритет на проекта, но БЧК ще осигури доброволци, които да оказват помощ на по-уязвимата част от населението и в другите области на страната, които не са предварително заложени в програмата.

„За една област може да е характерно да се случват пожари всяка година, за друга – да има наводнения. Ние се опитваме да мултиплицираме ефекта, да може с парите, които имаме, да постигнем по-голям ефект, от този, който е заложен в началото”, обясни той.

Тодоров поясни, че обучените кадри на хуманитарното сдружение задължително ще осъществяват пряк контакт с хората в нужда. „Земетресение или наводнение, и в двата случая може да бъде отнесен мост. Как ще се стигне до тези хора и какво е най-належащото, което може да им се изпрати. Хората, които отидат при тях, да могат да им оказват неотложна първа долекарска помощ, да им окажат психо-социална подкрепа и т.н.”, обясни още той.

Вече са избрани обучителите, които от февруари ще подготвят доброволците да помагат на уязвимите граждани по време на бедствени ситуации. До средата на годината се очаква част от екипите да получат нужната квалификация.