/ Thinkstockphotos
През 2016 г. 41.4 на сто от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност, съобщи Националният статистически институт. Миналата година 31.9 на сто от децата на възраст до 17 години в България са били изложени на риск от бедност, или с 6.5 процентни пункта повече спрямо 2015 година.

През 2016 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 51.4 на сто, а за 6 на сто от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини. В списъка с показателите, от които децата са лишени, НСИ визира - едно хранене, включващо месо, пиле или риба (или еквивалента им при вегетарианците) поне веднъж дневно, пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно - без консервирани, купуването на два чифта обувки по размер в зависимост от сезона и/или за всички сезони, на нови дрехи, подходящо място за учене, участие в училищни екскурзии, дейности и тържества, за които се плаща, канене на приятели, за да си играят и похапнат от време на време, чествания на рождени и имени дни.

Евростат: Почти половината от децата в България живеят в риск от бедност

Близо половината от децата (43.4 на сто) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.), редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. (40.8 на сто) и екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) - 42.9 на сто. За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено купуването на книги, които са подходящи за възрастта им (без учебници и учебни помагала) и купуването на два чифта обувки по размер в зависимост от сезона и/или за всички сезони.

Разкриха къде децата живеят в най-голяма бедност

Възможността да се осигурят определени потребности на децата се различава в зависимост от етническата принадлежност. През 2016 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) e, както следва: 18.7 на сто от българската етническа група, 40 на сто от турската етническа група, 75.1 на сто от ромската етническа група и 32.3 на сто от друг етнос.

Нито една потребност на децата (ограничения за всички 13 показателя) не може да бъде осигурена за 0.9 на сто от българската етническа група, за 2.1 на сто от турския етнос и за 22.3 на сто от ромската група. Около 23 на сто от децата с материални лишения от българската етническа група живеят и в риск от бедност. За останалите групи относителните дялове са следните: 48.4 на сто за децата от турската етническа група, 78.9 на сто - от ромската етническа група, и 31.8 на сто - от друг етнос.
БТА