Над 300 000 български деца живеят в бедност
Над 300 000 български деца живеят в бедност / снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Над 300 хиляди български деца живеят в бедност
72437
Над 300 хиляди български деца живеят в бедност
  • Над 300 хиляди български деца живеят в бедност

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря излъчването на втори клип на Атака за евроизборите, този път заради участие на дете в него. Преди ден Националната мрежа за децата призова партиите да не въвличат децата в кампанията, посочвайки предизборен клип на националистите, в който дете агитира в подкрепа на партията. От организацията посочиха и партия „България без цензура", която също използва малолетни и непълнолетни в предизборната си кампания, като деца и млади хора раздават листовки на публични места.

Спреният клип на Атака дете произнася думите: „Да спечеля изборите и да водя България". По време на кадрите се появява и текст с името на детето от София и допълнението: „За животоспасяващо лечение".

В ефира на Дарик Дани Колева, директор „Детски политики" в Националната мрежа за децата подчерта, че очаква реакция от всички сезирани институции срещу опита на партиите да въвличат деца в кампаниите си.

„Категорично очаквам реакция. Смятаме, че това е недопустимо. В момента чл.11 от Закона за закрила на детето категорично забранява същност въвличането на деца в политически, религиозни или други дейности. Сигнализирали сме ЦИК, Държавната агенция за закрила на детето, Съветът по електронни медии и наистина се надяваме това да не се случва. Изпратихме го като призив и към самите партии", обясни Колева.

Преди дни Националната мрежа огласи тазгодишен бележник, с който организацията оценява политиките на държавата и институциите в грижата за децата. За поредна година общата оценка е Среден 3. Дани Колева посочи, обаче че повишаването на оценките не зависи само от държавата и институциите, а от всеки - родители, учители, съседи и цялото общество. Като най-тежки се очертават проблемите, свързани с детското правосъдие и най-вече рискът от детска бедност, който от риск става реалност за все повече семейства. Затова и България е на първо място по бедност в ЕС.

„Това е една тъжна статистика, която от 2007 г. ние наблюдаваме и вместо да решаваме проблемът, той все повече се задълбочава. Данните показват, че 28,3%, което е над 300 000 български деца живеят в бедност. Това не е в риск от бедност. Наистина данните са изключително тревожни. Това, което ние предлагаме, е да се разработи една самостоятелна семейна политика в подкрепа на семейството, защото си даваме ясна сметка, че няма как да подкрепим децата, ако не се подкрепят родителите и семействата. Така, както в България има визия за деинституционализация, то е стратегически документ, който обхваща конкретни мерки и проекти. Ние настояваме да се разработи една такава семейна политика, която да има ясни и конкретни мерки в различните области, т.е. семейно подоходно облагане, какво държавата се ангажира в областта на образованието, различни услуги, които да подкрепят семействата в криза. С конкретното финансиране и от държавния бюджет, и средства от структурните фондове", допълни Колева.