/ ThinkStock/Getty Images
Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.  Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем, според експертите.

1,4 милиона деца в 4 страни са застрашени от гладна смърт

При изготвянето на доклада са проучени 41 страни с високи и средни доходи - редица държави от Европа, Източна Азия, Океания, Северна Америка, а също Израел, Мексико и Чили.  Изследването установява и няколко положителни тенденции като намаляване на бременностите в тийнейджърска възраст и употребата на алкохол сред младежите.

Една четвърт от децата по света живеят в зони на конфликти или катастрофи

Най-добри резултати по няколко показателя за благоденствие на децата имат скандинавските страни, Германия, Швейцария, Южна Корея, Словения и Холандия. Южна и Източна Европа, както и страните от Латинска Америка, показват тенденция към най-високи нива на детска бедност, според доклада.

Хиляди деца умират от глад, милиони тонове храна - на боклука

С близо 30% САЩ също са значително над средния за света показател от 21%.  По-високите доходи не водят автоматично до подобряване на ситуацията за всички деца, посочва Сара Кук, ръководител на изследователското подразделение на УНИЦЕФ, базирано в Италия. Например Япония, САЩ и Канада са сред страните с най-слабо ефективни социални и данъчни политики за намаляване детската бедност. 

УНИЦЕФ: Насилието срещу деца в Сирия е достигнало рекордни равнища

УНИЦЕФ оценява различни фактори за благоденствието на децата.  Средно едно от осем деца в богатите страни няма сигурност при набавянето на храна. Съотношението стига до едно към три в Турция и Мексико. Една трета от 15-годишните деца в страните, обхванати от проучването, нямат основни умения за четене, математически и научни познания.
 
БТА