/ Дарик Добрич
2017-та е обявена за Годината на Васил Левски
Почитаме Апостола на свободата с прояви в цялата страна
92598
Почитаме Апостола на свободата с прояви в цялата страна
  • Почитаме Апостола на свободата с прояви в цялата страна
144 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски отбелязваме днес. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

От 11.00 ч. почетен караул пред паметника на Левски в столицата ще дадат ученици от 162 Основно училище "Отец Паисий". От дни деца от цяла България застават по двойки пред паметника, облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868 г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки "Манлихер" в ръце.

Паметникът на Левски в София е открит през 1895 г.

По повод годишнината Националният военноисторически музей и Асоциация "Дебати" организират публична дискусия: Полезно ли е за България идеализирането на Левски? Входът за събитието е свободен, а входът за експозицията на Музея днес ще е на половин цена.

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски" ще отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие с официални прояви.

Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена по традиция в храм "Света София" от 17.00 ч., а след това е организирано литийно шествие. В 18.00 ч. пред Паметника на Апостола ще започне церемонията - поклонение.

По повод 144 години от обесването на Левски театър "Българска армия" в София представя тази вечер постановката "Тайната вечеря на Дякона Левски".

Думите на Левски възкръсват в Националния военноисторически музей (СНИМКИ)

2017-та е обявена за Годината на Васил Левски заради 180-годишнината от рождението му. Името на Апостола носят 131 училища и детски градини и 130 читалища в страната. Известни са и 150 паметника на Апостола. 131 от тях са в България, а 19 - зад граница.

Три са музеите, посветени на Васил Левски у нас - Музей "В. Левски" в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей "В. Левски" в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир.

Името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България носят улици и площади във всяко по-голямо селище на страната. Връх на остров Ливингстън също носи името на Левски. Освен в София 144-ата годишнина от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с различни прояви в цялата страна.