нож
нож / Thinkstock/Getty Images
Пиян родител нахлу с нож в двора на Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен и влезе в схватка с охраната, съобщи bTV. Инцидентът стана във вторник около 11 ч. пред очите на десетки ученици, които влизали за часовете след голямото междучасие.

Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания

Няма пострадали деца, а нарушителят е задържан. Охранителят Стоян Проданов е потърсил медицинска помощ, но е в добро състояние. Нападателят е родител на ученик в гимназията. Той е влязъл през задната част на двора, където няма ограда.

Всички училища в страната с охрана, огради и камери

„Господинът дойде и седна на стълбището. Предупредих го по установения ред да напусне района на училището. До схватката се стигна в момента, в който видях, че държи нож. Веднага задействах паник бутон, информирах съответните органи, че има въоръжено лице. Той се опита да влезе в училището“, разказа Проданов.

Според директора на гимназията Даниела Караманова всъщност малка част от учениците са станали свидетели и са били спокойни. Тя допълни, че познава нападателя – той е бил заинтересуван баща, не е проявявал агресия и е бил спокоен, но промяната в поведението му и действията му вероятно се дължат на алкохола.

Майката, шамаросала учителка: Срамувам се от това, което е станало

Управителят на общинската фирма за охрана Петко Чолаков коментира, че служителите му преминават различни квалификационни курсове, „за да превърнат училищата, за съжаление, в училища крепости“. Според него трябва да има промяна в Закона за частната охранителна дейност, особено в частта за правомощията на охранителите.
 
bTV