По 10 хил. лв. от бюджетa ще получат роднините на деветте жертви
По 10 хил. лв. от бюджетa ще получат роднините на деветте жертви / снимка: Sofia Photo Agency
По 10 хил. лв. от националния бюджет ще получат роднините на деветте жертви в инцидента с влака София-Кардам. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев след извънредното заседание на правителството. Отделно на близките на загиналите ще бъдат изплатени и обезщетения от застрахователната компания „Алианц”.

Транспортният министър ще представи още утре пред Министерство на труда и социалната политика списъка на загиналите, за да бъдат изплатени обезщетенията. To ще бъде същото като при случая в Бяла миналата година.

От морална гледна точка съм готов да си подам оставката, но за мен е важно да излезе истината и да не се прикрива нищо, заяви Петър Мутафчиев и добави:

„Няма трагедия с постовете. Има трагедия какво се върши, каква е оценката на това, което се върши и какви са резултатите. Тук имаме случай наистина с един трагичен пожар. Но все пак трябва да стане ясно каква е причината, която е довела до тази жестока трагедия”.

По думите на Мутафчиев, всеки министър, когато застава на поста, носи оставка в джоба си. Всеки трябва да поеме отговорност за инцидента с влака София – Кардам, но в никакъв случай отговорността и на други лица, допълни транспортният министър.

Тъй като допуснатите грешки, довели до трагедията с влака, може да са свързани с политиката на министерството, Мутафчиев ще поиска правителството да я оцени. Въпреки че за железопътния транспорт и за ремонта на вагони се влагат средства, колкото и да са те, все са недостатъчни, каза Мутафчиев. Според него с безопасността и сигурността никога не е правен компромис.