Пловдивската прокуратура иска по-високо наказание за Жоро Милионера
Пловдивската прокуратура иска по-високо наказание за Жоро Милионера / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив

Окръжната прокуратура в Пловдив протестира срещу присъдата, наложена от Окръжния съд на охранителя Георги Енев, който открадна близо милион и половина лева от инкасо автомобил. Това съобщи пред „Фокус” говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Протестът на държавното обвинение е само в частта на размера на наказанието, което съдът определи да бъде 12 години затвор. Наказанието се редуцира заради съкратеното производство и признанието, което Енев направи, че действително е откраднал парите. Той получи с 1/3 по-ниско наказание, тъй като се призна за виновен. Така присъдата му е 8 години лишаване от свобода.

Въпреки че охранителят се призна за виновен, никой не можа да го накара да каже, къде са откраднатите близо 1,5 млн. лева. По закон, той има право да мълчи, казаха юристите.

Георги Енев изчезна след обира на 22 юни и беше обявен за издирване. Полицията започна мащабно разследване. Според разпространената информация двама свидетели видели как Енев прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си „Опел Кадет” на ул. „Петрова нива” в Пловдив. Охранителят се преоблякъл на място и веднага избягал с колата си.

Има данни, че в нарушение на изискванията Енев и негови колеги неведнъж са спирали по маршрута си, стана ясно още от информацията на полицията. Затова и колегата на Георги не се е усъмнил в петък, когато той го помолил да слезе да му купи дюнер. След това изчезнал в пресечките на бул. „Никола Вапцаров” в пловдивския квартал „Кючук Париж”.