Сирените в града всеки ден ще предупреждават хората да не излизат от домовете си
Пловдив затяга допълнително извънредните мерки. Кметът на града готви заповед, с която затваря всички магазини за дрехи, козметика и фризьорските салони. Единствените търговски обекти, които ще продължат да работят са хранителните магазини, аптеките, банките и офисите на застрахователните компании. Сирените в града всеки ден ще предупреждават хората да не излизат от домовете си, съобщи NOVA.

Пловдивската лаборатория за коронавирус може да заработи до 10 април

От кметството в Пловдив запазиха пълно мълчание, докато предложените нови ограничителни мерки не бъдат одобрени от министъра на здравеопазването. Но областният управител ги подкрепи.

„Мерките като цяло трябва да са насочени главно срещу струпванията на хората именно по тези обществени места. Всички видяхме през почивните дни какво се случи”, коментира Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

Още трима нарушиха карантината в Пловдив, единият - англичанин

Най-недоволни от новите ограничения са собствениците на фризьорски и козметични салони. За Жана затварянето означава не само губене на клиенти, но и фалит.

„Не мисля, че в Пловдив има толкова заразени и има такава опасност. Аз издържам дете с тази заплата, с този салон, с този бизнес. Аз съм самоосигуряваща се, нямам право да отида на Бюрото по труда. Идва пролет, лятото, детето има нужда от нови дрехи, расте”, обяснява Жана Попова.

„Кой ще ни плати заемите, кой ще ни плати осигуровките, който ще ни плати наемите. Аз не мисля, че ние сме проблем. При нас влизат по 3-4 души на ден и то спазват всички хигиенни изисквания”, обяснява собственик на магазин за играчки.

12 с коронавирус са в болница в Пловдив, общо случаите са 21

Всички магазина на главната улица на Пловдив с изключение на тези за хранителни стоки вече затвориха. По-предвидливите дори освободиха помещенията, за да не плащат наем.

В градът вече са забрани разходките около Марица и тепетата. Междувременно от полицията съобщиха, че само вчера са съставили актове на 92-ма души за неспазване на ограничителните мерки. Те ще бъдат глоби с по 5 000 лева. В късния следобед спецполицаи влязоха в „Столипиново”, блокираха улици и започнаха да дебнат за нарушители.
NOVA