/ Областна администрация - Пловдив
8 от заразените са медицински персонал
Пловдивски пациент с коронавирус е в текжо състояние, интубиран и на командно дишане в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това стана ясно днес след онлайн брифинг в Областна управа, който се проведе след поредното заседание на Медицинския щаб под тепетата. Пациентът се намира в отделението за интензивно лечение. От щаба обаче отказаха повече информация за състоянието му. 

В тежко състояние е военният, приет в Карловската болница

Общо 21 са заразените с коронавирус в Пловдив, 12 от тях са хоспитализирани.
От всички тях 8 души са медицински персонал. Част от медиците са настанени в Инфекциозна клиника, много малко от останалите са в неврохирургия и т.н., съобщи проф. д-р Карен Джамбазов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги".

"Това са единични случаи, които са доказани или са под карантина, като някои се лекуват на място в Инфекциозна клиника, други - вкъщи", уточни проф. Джамбазов. По думите му до момента Клиниката по неврохирургия е била затворена, но днес са дошли пробите от лабораторията в Стара Загора.

Щабът готви нови мерки - с декларация и в града (ВИДЕО)

Оказало се, че положителни са пробите на пациент и придружител, те са отделени в друг сектор и се обгрижват от персонала с повишено внимание. Очаква се персоналът, който е дал отрицателни проби, да бъде освободен и да бъде прекратена карантината на клиниката, тъй като там ежедневно през този период е извършвана дезинфекция.

"В Инфекциозна клиника засега има достатъчно легла, а състоянието на легловата база е динамичен процес - във всеки момент, в който се запълнят леглата, се преминава в следващо ниво на хоспитализиране", коментира шефът на УМБАЛ "Св. Георги" и припомни, че в болницата се подготвят нови 36 легла за болни с коронавирус.

Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

420 проби от болни и контактни с тях лица са взети от началото на кризата досега в Пловдив,
като пробите са изпратени за изследване в референтната вирусологична лаборатория в Стара Загора.

От тях 126 са били на контактен медицински персонал. "Това показва, че ние сме взели проби от всички контактни, които са имали допир до пациент с COVID-19, посочи д-р Сийка Димчева, началник на отдел "Медицински дейности" в РЗИ-Пловдив.

Шеф на спешно отделение в пловдивска болница е единият заразен в Пловдив

2959 души се намират под карантина в областта в момента,
съобщи още д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя посочи също, че състоянието и двата отрицателни резултата ще покажат кога ще бъдат изписани оздравели пациенти.