/ iStock/Getty Images
Пловдивската вирусологичната лаборатория, която ще е към Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги" и ще изследва само проби за COVID-19, може да бъде готова до 10 април. Това съобщи днес изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. По думите му всичко зависи от доставката на апаратура и реактиви за лабораторията.

Гергов дарява 300 000 лв. за вирусологична лаборатория за COVID-19 в Пловдив

"Имаме уверение, че апаратурата ще бъде доставена до 6 април. Но  в тази обстановка, в момента всяка доставка може да бъде забавена.  Ако доставят апаратурата до 7-8 април и реактивите пристигнат, ще сме готови до 10 април", посочи проф. Джамбазов.

Пловдивската лаборатория за изследване на COVID-19 вероятно ще е в Инфекциозна клиника

Според него дори и тогава няма да е късно лабораторията да заработи. "Колкото повече възможности има за изследване и то референтно, на пробите, на всички за които това е необходимо, толоква по-добре", подчерта шефът на УМБАЛ "Св. Георги".

Той допълни, че в момента се работи по сградата на бъдещата вирусологична лаборатория.

Подготвят вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19 и в Пловдив

Припомняме, че още след като бе обявено, че ще се изгражда лаборатория в Пловдив и че се търси начин за финансирането й, тъй като по първоначални сметки тя ще струва около 307 хил. лв., пловдивският бизнесмен Георги Гергов заяви, че дари 300 000 лв. за изграждането й.