/ Община Пловдив
Мажоритарният собственик на Пловдивския панаир Георги Гергов обяви, че осигурява парите за изграждане и оборудване на вирусологичната лаборатория, в която ще се обработват тестовете на заразените с COVID-19 в Пловдив и областта. Той съобщи, че ще дари 300 000 лв. за  лабораторията, в това число за изграждането  и оборудването й с всички инсталации и настилки.

Каназирева: В болниците в Пловдив е създадена необходимата организация

„В този момент всички трябва да направим всичко възможно и да сме съпричастни. Ако не се организираме като българи, граждани на Пловдив и държавата, ще берем плодовете. От нас зависи дали ще имаме малко щети или ще станат големи щетите. Призоваваме бизнеса и хората да реагираме адекватно за България, за нас, за децата ни“, заяви бизнесменът. 

Той посочи, че ще помогне да се пригоди Колодрума и да могат да се сепарират леглата за болни от коронавирус и ще осигури две палати в Панаира за полеви болници, с изхранване на пациенти и персонал.  Бизнесменът дари също 10 000 шлема и 1000 комплекта - гащеризони с шлемове. Комплектите са за предпазване на медиците в УМБАЛ „Св. Георги“, а 10-те хиляди шлема са предназначени за Националния оперативен щаб, който ще разпредели дарението по свое усмотрение.

По-рано управителят на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов обяви, че според количествено-стойностната сметка, лабораторията ще струва между 300 и 307 хиляди лева. Той поясни, че за нея ще бъде изградена изцяло нова сграда, като строителството се очаква да отнеме 12 дни. 

Пловдивската лаборатория за изследване на COVID-19 вероятно ще е в Инфекциозна клиника

"Практически този тип лаборатории трябва да са не по-ниски от клас 2, тъй като вирусът не е с напълно изяснени свойства. Приспособяването на сега съществуващи апарати за PSR тестове не е много уместно, затова я изграждаме от нулата", обясни проф. Джамбазов. Той посочи, че около 167 хиляди лева ще струва само апаратурата, плюс ламинарни боксове, фризери, хладилници, центрофуги и оборудване, което не е пряко свързано с пробата и нейното изследване, но е всичко, което е нужно, за да заработи лабораторията нормално.  Останалите пари са нужни за строителството. 

Всички документи ще бъдат на разположение, за да се гарантира, че с набраните средства няма да се злоупотреби. Ако лабораторията даде достатъчен капацитет, ще облекчи много другата, която е в Стара Загора. Предвижда се тя да е за лежащо болни пациенти в критично състояние. 

Според ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева най-големият разход ще бъде за специализираното оборудване. Тя препоръча да се закупи цялостна автоматична система за изследване на пробите. Нужни били и специални фризери, които да поддържат около минус 70, минус 80 градуса за съхраняване на рибонуклеиновата киселина на вируса, за да се изпратят след това пробите в референтната лаборатория в София за препотвърждаване.

Подготвят вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19 и в Пловдив

Вече имало персонал, който е изявил желание да работи доброволно в лабораторията. "Надявам се минимум 30 проби на ден да се изследват, коментира проф. Мурджева.