/ / iStock/Getty Images
Бъдещата лаборатория за извършване на тестове за коронавирус най-вероятно ще бъде ситуирана в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това стана ясно след проведена среща при областния управител Дани Каназирева, в която участваха шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева, вирусолози, представители на РЗИ и др. институции. 

"Необходимостта от такава лаборатория е задължителна, затова обсъдихме всички предпоставки тя да заработи. Все още предстои да се уточни къде ще бъде разположена тя, какво ще е нужно като оборудване, персонал, предпазни средства и китове за извършване на изследване, но се надявам до две седмици да сме готови с оборудването и да започне обучението на персонала", посочи изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов. Той подчерта, че има две възможности за място, но най-логичното е, лабораторията да бъде на територията на Инфекциозна клиника, тъй като ще бъде по-лесно тя да бъде оборудвана и там да има строително-монтажни дейности в бъдеще. До утре ще е ясно кой е най-добрият вариант за местоположение. 

Подготвят вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19 и в Пловдив

"В тази връзка трябва да поискаме от Министерство на здравеопазването да бъде повишен капацитетът на болницата и да разкрием допълнителни легла, както и да има възможност, да се снабдяваме много бързо, без прилагане на Закона за обществените поръчки не само за лични предпазни средства, но и за апаратура за пациенти с тежки дихателни проблеми. Ще трябва да бъдат закупени също ламинарен бокс и вентилационна система за новата лаборатория, за да се чувстват служителите в нея защитени, докато работят", подчерта проф. Джамбазов. По думите му към момента в Пловидв няма реално работеща лаборатория, която би могла да бъде преобразувана във вирусологична с необходимите специалисти. 

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, от висшето учебно заведение имат възможност да подпомогнат изграждането на лабораторията. Вече има и доброволци - лекари от университета, които искат да работят в нея. Лабораторията ще работи по т.нар. PCR - технология, както се прави в останалите четири лаборатории в страната. Проф. Мурджева бе категорична, че няма да се работи с бързи тестове, защото се счита, че те нямат надеждността и точността на рутинните тестове.

200 под карантина в Пловдивско заради коронавируса

Лабораторията не може да е с неограничен капацитет и с предимство ще обслужва тежките случаи в Инфекциозна клиника, стана ясно днес. Твърде оптимистично било да се счита, че лабораторията ще може да поеме случаи на клинично здрави хора, които са били в контакт с болни, но искат да се изследват.

Според вирусолога доц. Мария Атанасова бързите тестове са много удобни, защото се правят за 10 минути. Но те не са достатъчно съвършени и съществува риск да дадат фалшиви положителни или отрицателни резултати. "Много хора прибягват до тях, но всеки положителен резултат трябва да се потвърди от референтната лаборатория в София", подчерта доц. Атанасова.  По думите й отрицателният резултат пък може също да се окаже фалшив, тъй като тези тестове са несигурни. 

31 души са под карантина за коронавирус в Карлово и Сопот

На поредния си онлайн брифинг областният управител Дани Каназирева апелира към болниците, независимо дали частни и държавни, да не съобщават какъвто и да е резултат от направените тестове, преди той да бъде потвърден от Референтната лаборатория в София и добави, че даването на информация за положителни проби е в правомощията единствено на Националния координационен щаб.