Петканов: Сега не е възможно ВСС да стане постоянно действащ орган
Петканов: Сега не е възможно ВСС да стане постоянно действащ орган / netinfo

Не е възможно сега Висшият съдебен съвет да стане постоянно действащ орган, защото е необходима 5-та поправка в конституцията. Това съобщи министърът на правосъдието Георги Петканов. Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища дават Закона за съдебната власт на Конституционен съд още преди приемането му.

Правосъдният министър обяви, че самият той е за постоянно действащ Висш съдебен съвет, но това е трябвало да бъде възложено на работната група още преди написването на новия съдебен закон. Такава поръчка не сме имали, уточни Петканов. Сега според него това е невъзможно, защото трябва да се промени цялата философия на закона.

Според Петканов и за да е постоянен орган, трябва съставът му да се намали поне на половина и да е между 9 и 12 души, а 25-членния му състав е фиксиран в конституцията.

Пета поправка в конституцията затова е възможна, но не сега, а след година две, според правосъдния министър.

Тримата ръководители на съдебната власт водят консултации помежду си, за да поискат тълкователно решение от Конституционния съд за текстове от бъдещия съдебен закон, обясни главният прокурор.

Те се питат какво означава министърът на правосъдието да управлява и бюджета на съдебната власт и да плаща всеки разход над 500 лева, как това се съчетава с независимостта на съдебната система и какво означава съдебната власт да има самостоятелен бюджет, когато някой друг го управлява, обясни главният прокурор Борис Велчев.