Пет деца пострадаха след взрив по време на игра в Добрич
97221
Пет деца пострадаха след взрив по време на игра в Добрич
  • Пет деца пострадаха след взрив по време на игра в Добрич
Пет деца са пострадали на 3 май при взрив пред блок от бившите студентски общежития в Добрич. Инцидентът станал около 17.00 ч. на ул. „Калиакра”. Три от пострадалите деца са настанени в болница в Добрич без опасност за живота, четвърто дете е транспортирано в специализираната очна клиника във Варна.
 
Децата си играли с буркан, пълен с неустановена течност, който се възпламенил. На мястото веднага пристигнали екипи на полицията и спешна помощ.
 
Две от децата са настанени в отделения по ортопедия и травматология с изгаряния по крайниците, друго е в отделение по неврохирургия с травма на гръбначния стълб. То е в стабилно състояние, контактно е и няма опасност за живота му, каза за Дарик д-р Юлиян Петков. Четвърто дете е транспортирано в специализираната очна клиника във Варна, а петото е освободено без сериозни наранявания след преглед.
 
"По разказ на придружаващите ги и след това по техни разкази, след игра с непознат предмет е станал взрив, при което те са получили множество наранявания. Имаха затруднен слух, както и множество наранявания по тялото от малки предмети, които са се разлетели при взрива - стъкла, камъчета. Нараняванията им са по предната страна на тялото - ръце, лице, крака, тяло", разказа пред Дарик д-р Любомир Божков.

Той допълни, че първо е ставало въпрос за непознат предмет, а после станало ясно, че всъщност е избухнал буркан. Той е бил пълен с неизвестно вещество и се е взривил, при изпускане на земята или при удар. "Към момента двете деца са в добро общо състояние, с благоприятна прогноза за пълно възстановяване. Необходимо е обаче още малко време, за да сме сигурни, че няма да има вторични усложнения", посочи д-р Божков.
 
От полицията в Добрич обясниха, че се извършва проверка по случая. Тъй като децата са непълнолетни, с тях работят служители на Детска педагогическа стая.

Материалите са докладвани в прокуратурата, по случая е образувано досъдебно производство.

Блоковете, където е станал инцидентът, са общински и се стопанисват от Жилфонд.