Перник обявява бедствено положение днес. Причината е кризата с водата. От вчера градът е на нов воден режим. Целта е да се ограничи още повече оттока на язовир „Студена” и да се съхрани и малкото количество останала вода. Всичко това се случва на фона на спорове чия е вината за източването на язовира, предава NOVA.

Перничани на протест: Искаме вода, намерете виновника (ВИДЕО)

В града от вчера водният режим е още по-строг. Съгласно новия график, в централната градска част и в селата, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

В доклад на „Софийска вода” от миналия месец се посочва, че около 290 литра в секунда питейна вода се подават към индустриалната зона, където основен потребител е „Стомана индъстри”.

"Стомана индъстри" отрича че е причина за източването на язовир "Студена"

От компанията не се съгласиха с този извод. Снощи протестиращи блокираха кръстовища в града. Хората настояват за спешни мерки за решаване на проблема, искат да стане ясно кой е виновен за кризата, искат и оставки- на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие.

„Днес ще има второ заседание на кризисния щаб. Добрата новина от последната една седмица е, че има раздвижване в държавната администрация в София, защото близо месец това чудене какви точно мерки да се предприемат и по какъв начин трябва да бъдат направени, ни идваха малко в повече”. Това заяви пред NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров.

Протест в Перник заради кризата с водата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вече има конкретни действия и конкретни стъпки. Днес министърът на икономиката г-н Караниколов ще дойде в Перник, за да поеме координацията на всички спешни действия, които веднага след въвеждането на бедственото положение ще бъдат предприети от стана на държавата”, каза още той.

„Действията, които ще се предприемат са сондажи, изграждане на съоръжение и подкрепа на плана на инженер Русев, който е изключително евтин, но всички се надяваме да бъде ефективен.
Той най-добре познава планината, всички водохващания  и всички пещери”, допълни Станислав Владимиров.

„Всяко едно действие, което може да бъде в посока увеличаване на обема на язовир „Студена”, не трябва да бъде подценявано”, категоричен бе той.

„Нормално е хората да са гневни, има много пропуснати възможности”, каза още Станислав Владимиров.

NOVA