Делян Пеевски
Делян Пеевски / БТА
Предлага парламентарна комисия да проучи случая
Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившия СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС.

"Затова ще сезирам и.ф. главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, прилагайки всички публични данни за Руската схема - интервюта, журналистически разследвания и публикации, заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски", цитиран от пресцентъра на партията. 

Според Пеевски за съществуването на схемата са алармирали председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, с МВР и прокуратурата, допълва той. 

Неприемливо е, когато страната ни е изправена пред предизвикателството да заслужи т.нар. пълен Шенген, компетентните органи на всички нива да си затварят очите или замитат под килима толкова обществено чувствителна тема, посочва още Пеевски. 

Още утре ще предложа на колегите от евроатлантическото мнозинство създаването на парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с “фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин”, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и колко от тези над 4000 преписки за българско гражданство съдържат фалшиви документи. Точно сега е ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности, се посочва още в съобщението на ДПС. 

През юли 2023 година от ДПС поставиха пред главния прокурор въпроса дали е извършена пълна и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество за придобиване на българско гражданство и какви са резултатите от нея.