/ БГНЕС
Четири парламентарни групи излязоха с декларации по повод 149-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Първи излязоха с декларация от "Продължаваме промяната". Представи я депутатът Васил Стефанов.

"На този ден преди 149 години България губи своя герой - Васил Левски -Апостола на свободата. Той е обесен на 18 февруари 1873 г. в тогавашните покрайнини на София", каза още Стефанов. "Днес българите искат да бъдат свободни и независими и да живеят достойно в едно нормално общество без корупция, без местни феодали и без страх", каза още Стефанов. "Нека следваме заръките на Васил Левски да бъдем задружни и да взимаме заедно мъдри решения в името на горда България. Изпитанията, трудностите и заплахите пред нас не са малко. Паметта за светлия пример на Апостола, мисълта за неговия подвиг и саможертва правят пътя по-лек, а целта по-ясна - независима, обединена и справедлива България. Поклон пред паметта на Васил Левски", заяви още Стефанов.

Пламен Николов от ИТН също излезе с декларация за годишнината от обесването на Васил Левски.

"В навечерието сме на 149.годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Каквото и да се каже за делото и живота на Апостола все ще звучи недостатъчно и повече от скромно. И до днес ние като негови наследници не напълно схващаме факта за появата сред нас на такава витална и идейна сила", каза още Николов. По думите му нека паметта и идеите на най-светлия ни национален герой пребъдат.

Веска Ненчева от БСП също представи декларация от името на група за годишнината.

"На днешния ден 18 февруари преди 149 години завършва земния си път Апостолът на българската свобода - Васил Левски. Най-свидния син на Карлово. Най-свидният син на България. Почти век и половина ни делят от онова мразовито утро, когато до бесилката след кратката изповед пред поп Тодор Апостолът изрекъл спокойно: "Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството". Васил Левски е единствената личност в българската история, която народът нарича Апостол на българската свобода", заяви още Ненчева.

Тома Биков от ГЕРБ също излезе с декларация по повод годишнината от гибелта на Васил Левски.

"На днешния ден може би първото, което трябва да кажем е, че Левски не може да бъде декларация. Той може да бъде действие, динамика, може да бъде осмисляне, може да бъде и тежест, която не винаги сме готови да носим. Левски е жив, защото не е застинал статично във времето, в което е живял. До днес той е една от основните линии и един от основните центрове на българската национална идентичност. Докато българската национална идентичност съществува - Левски ще бъде жив и динамичен образ, който ще живее в българската душа", заяви Тома Биков. По думите му Левски не може да бъде само думи на възхищение и почитание. Той отчете, че Левски поставя много тежки и сложни въпроси.