/ БГНЕС
Предложенията за кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание се правят от депутати по колегии, от които шестима - за съдийската и петима - за прокурорската.
 
Това предвиждат одобрените единодушно от депутатите процедурни правила за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване и избор на членове на съдийската и прокурорската колегия на ВСС от квотата на парламента.
 
Предложенията се внасят в писмена форма чрез деловодството на НС до правната комисия в 21-дневен срок от приемането на правилата.
 
В случай, че повече от шестима кандидати за съдийската колегия, съответно петима - за прокурорската, получат необходимия брой гласове, съгласно изискванията на конституцията и на Закона за съдебната власт, между тези, взели необходимия, но най-малък равен брой гласове, се провежда балотаж. За избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от две трети от общия брой народни представители.
 
Предложенията за членове на ВСС съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат, включително и изразени становища от професионални, академични и други организации, записа парламентът.
 
В 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки номиниран представя на комисията по правни въпроси документи, сред които декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си, както и декларация за наличие на частен интерес по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
 
Анонимни сигнали не се разглеждат, изслушване на допуснатите кандидати за членове за съдийската и за прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание е на открито заседание на правната комисия.
БТА