Парламентарната група на БДЦ се разпадна
Парламентарната група на БДЦ се разпадна / БГНЕС, архив
Парламентарната група на БДЦ се разпадна
87412
Парламентарната група на БДЦ се разпадна
Парламентарната група на БДЦ се разпадна
  • Парламентарната група на БДЦ се разпадна
  • Парламентарната група на БДЦ се разпадна

От днес в Народното събрание има една парламентарна група по-малко. Парламентарната група на БДЦ се разпадна, след като партия Народен съюз напусна парламентарната група.

Петимата депутати на Народен съюз стават независими, а БДЦ остава с 9 души. Това са зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев. За да съставят парламентарна група обаче, са необходими 10 депутати.

Причината за депутатския развод се оказа решението на съпредседателя на групата Красимира Ковачки всички представители на Народен съюз да бъдат извадени от ключови комисии в парламента.

БДЦ ще предложат удължаване на кампанията за президентските избори

„Искам накратко да заявя, че днес с този акт в пленарна зала осъзнахме ясно и категорично, че нямаме никакъв контрол относно работата и начина, по който се взимат решенията в ПГ на БДЦ. Затова от Народен съюз смятаме, че нямаме никакво място в парламентарна група която получава своите приоритети от незнайно за нас къде. Българското общество само може да направи своите заключения как се работи в тази среда. Демокрацията не е да се съберат 3 вълка и 1 агне и да решат какво да има за вечеря", коментира Светлин Танчев.

„Предполагам, че никой няма да изненадаме, входирахме молбите си за напускане на парламентарната група. Условно казано, ако се заселите в един апартамент и съседката готви манджи, които миришат неприятно, най-добре е да напуснете и да си търсите ново жилище", добави Румен Йончев.