Следващата седмица ще бъде решителна – предстои да стане ясно дали ще има редовен кабинет на „Има такъв народ“. Очаква се гласуването в пленарна зала да бъде в сряда, ако са всички 240 народни представители, но ето как изглеждат парламентарните сметки, посочва NOVA.

„Има такъв народ“ върнаха изпълнен мандат, но все още не е ясно кой ще гласува за правителството им (ОБЗОР)

От партията на Слави Трифонов имат 65 депутати. Част от "Демократична България" обявиха, че няма да дадат подкрепа и така от възможни 34 гласа, сега ИТН могат да разчитат само на 30, което е недостатъчно. Предложението на Пламен Николов очаква подкрепа и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Ако и те натиснат зелените бутони гласовете стават общо 108. От парламентарната група обявиха, че са взели решение да гласуват „анблок”, но Николай Хаджигенов изрази резерви към две от предложенията за министри – на вътрешните работи Петър Илиев и на правосъдието - Иво Атанасов. За да има кабинет, обаче и тези 108 гласа не стигат. Подкрепа може да дойде от БСП, но и там все още не са решили как ще гласуват.

Ива Митева: Гласуването на кабинета на ИТН - в сряда, дотогава има възможност за смени в състава

Единственото ясно е, че ГЕРБ ще гласуват „против”, а от ДПС все още не са решили как ще постъпят в пленарната зала.

И докато неизвестните остават – кандидатът за финансов министър Пламен Данаилов не изключва да се стигне и до нови избори.

Данаилов: Постът на финансов министър ми беше предложен след първия проектокабинет


"Очакваме най-вече подкрепа от партиите, с които имаме обща визия и обща цел, за да се случат всички промени и реформи, всичко, за което бяхме на площада", заяви той и коментира отказа на част от "Демократична България", 4-мата депутати на "Зелените", които няма да ги подкрепят:

"Ние ако разсъждаваме така, сме и 63 гласа на минус, защото политическа партия ГЕРБ в лицето на нейния ръководител казаха че няма да ни подкрепят".