/ Thinkstock/Getty Images
20-годишно момче работи и учи без лична карта, паспорт и ЕГН. Лито Казанцев е син на българин и украинка. Роден е в Германия, но при неговото раждане майката не е разведена с първия си съпруг, който също е украинец. Така в акта за раждане на момчето е записано, че е украинец. На една годинка Лито е изоставен от майка си в България при биологичния си баща. Поради нехайство на родителите обаче никой не е доказал, че биологичният баща на Лито е българин. И така 20 години Лито Казанцев учи и работи, но без документи за самоличност

Личните карти с биометрични данни и електронен подпис от 2018 г.
 
Роден в Германия от майка украинка и по документи баща същи украинец, Лито Казанцев не съществува в нито един регистър на нашата държава. Няма ЕГН, няма лична карта и няма представа как да се сдобие с българско гражданство, въпреки че целият му живот до този момент е преминал в село Ъглен:
 
"Нямам документи за самоличност и един вид живея като ничий гражданин. Не се водя, че живея в никоя държава, защото съм роден в Германия, обаче родителите ми са украинци. Идват да живеят в България и след тяхното идване аз оставам без документи, защото те се разделят и сега мога да си извадя само украински документи, но аз вече 20 години живея в България. Не искам да ходя в Украйна, където нямам роднини, приятели. Искам да живея тук като съвсем нормален човек. Искам да работя, да следвам, но не мога да го направя, защото ми казват, че могат само украински документи да ми извадят. Съответно аз 20 години живея тук и съм учил и работил тук, така че за мен това не е нормално", каза Казанцев.

Обричат бебе с две майки да чака до 2018-та за акт за раждане
 
Малко след пристигането у нас майката напуснала семейството, а бащата не предприел действия, за да докаже биологично бащинство, както и действия по разсиновяване от фиктивния баща. Оказва се, че на документи липсва всякаква връзка между бащата и сина.
 
"В акта за раждане е вписан украинец като мой баща и човек, с който майка ми е имала фиктивен брак, обаче той не е истинският ми баща. Истинският ми баща е българин и е тук с мен. Майка ми е в Германия. Като цяло ме водят украинец и ми казват, че нямам никаква роднинска връзка с баща ми и ми казват и, че и да го докажа с ДНК тест, те няма как да ми издадат нов акт за раждане, защото трябва да обжалвам стария, а за обжалването на стария ми трябва този човек, който ми се води за баща, но никой не го знае къде е и дали е жив", разказа младият мъж.
 
На въпрос как е пребивавал без лични документи, как е учил и как е работил, той обясни, че е благодарение на добрината на хората.

На 13 години Самий получава ЕГН

 
"Първо ме приеха в селското училище, благодарение на добрината на директорката. След това ме приеха в съседното село пак с добрината на директорката. Завърших гимназия, но не успях да взема диплома заради липсата на документи. Още тогава се усещаше, че имам липса на документи, но се надявах баща ми да ми помогне за това или някой от родителите ми, но никой не пое инициативата да ми помогне. Единствено приятелите ми помагат. Живеем в малко село, не ми се е случвало да ме проверяват и да ми искат документи. Всички се познаваме. Работя на черно. Тежка работа за малко пари, работя като вол", посочи той и допълни, че се опитва да получи документ за самоличност, а след това се надява да започне нормална работа, за да събере пари и да продължи образованието си.
 
От Дарик се свързахме с адвокати по семейно право, които признаха за сложния случай. От Украинското посолство са готови да приемат Лито, за да разгледат случая му и да му помогнат. Но момчето се притеснява да отиде до посолството, защото не знае какво ще стане с него, след като добие документи на украински гражданин:
 
"Доколкото знам, ако взема украинско гражданство, ще бъда депортиран, защото нямам никакви документи за пребиваване в България".
 
Лито обаче е категоричен, че няма да се откаже от борбата си да получи български документи и да докаже, че е български гражданин.