На 13 години Самий получава ЕГН
На 13 години Самий получава ЕГН / снимка: www.unicef.bg
На 13 години Самий получава ЕГН
47267
На 13 години Самий получава ЕГН
  • На 13 години Самий получава ЕГН

Самий живее в Търговище В началото на ноември той навърши 13 години и до няколко дни може най-после да получи ЕГН. Самий е живял в дом за деца, а след това е бил настанен в приемно семейство в Търговище. През цялото това време обаче той е без ЕГН.

Самий не познава друга родина освен България, но няма заветните десет цифри и на теория не съществува. Майка му е украинка, а бащата е неизвестен. Изоставен е веднага след раждането си в Свиленград. От родилното отделение той попада в дом за деца от 0 до 3 години, а после лекар му поставя диагноза хидроцефалия. Така здравото дете бива скрито от света в дом за деца с умствена изостаналост в село Медвен цели 12 години.

Щастието се усмихва на Самий през ноември 2010 година. Маринела Иванова, началник на отдел "Закрила на детето", разказа, че тогава е получена информация от отдел "Закрила на детето" в Котел за дете, пребиваващо на територията на дома за деца с увреждания в село Медвен, за което е подходящо да бъде настанено в приемно семейство. "Особеното за това дете беше, че то беше без никакво гражданство. Колегите от отдел "Закрила на детето" в Котел ни изпратиха необходимата информация за него. Направихме преглед на приемните семейства, които са на територията на нашата община, заедно с колегите от областния център по приемна грижа. След определените процедури в тази посока се спряхме на семейство", обясни Маринела Иванова.

В резултат Самий е предложен на приемно семейство в Търговище. След месец той е настанен в дома на първата приемна майка в областта - Галина. Упоритата жена успява да се пребори с всички неудобства и Самий тръгва на училище - на 13 години в първи клас.

Проблемите обаче продължават и през 2011 година. Без ЕГН той не може да завърши първи и да премине във втори клас. Въпреки закона и благодарение на разбирането на ръководството на училището Самий продължава образованието си.

Липсата на ЕГН поражда всички възможни пречки за нормалното съществуване на момчето - няма право на образование, няма право на здравни грижи, Самий не съществува. Специалистите от отдел "Закрила на детето" към "Социално подпомагане" в Търговище и от областния център по приемна грижа в града обаче започват документална война с държавата. Започват се дълги преписки, размяна на писма и доклади по всички етажи на властта. Преписки вървят и между нашето външно министерство и украинските власти. По това време се появяват и далечни роднини на Самий, които първо искат да осиновят момчето, но по-късно се отказват. Така през месец август тази година се стига до решението, че Самий трябва да получи поне документ на постоянно пребиваващ в страната чужденец.

В същото време обаче трудностите се оказват непосилни за първата приемна майка, която отглежда и още едно приемно дете. Така Самий бива настанен в друго семейство. За негово щастие, Галина и новата приемна майка заедно продължават битката момчето да получи документи.

Междувременно в битката се включва и ръководството на занималня "Усмивки", която посещава момчето. Децата и ръководителката Светла Храброва поемат инициатива - изработват ръчни картички и сувенири, които продават на открит щанд по време на майските празници в Търговище. А парите - близо 1600 лева, са за такса, която трябва да бъде платена за издаване на ЕГН. По време на акцията са събрани около1000 лева. Отдел "Закрила на детето" има обещано дарение от Международна социална служба - България за недостигащите средства. Вероятно тази седмица цялата сума ще бъде събрана.

"Сега Международна социална служба - България ще ни предостави малка сума, която не достига. До броени дни внасяме таксата и съответно вече с нужния документ в служба ГРАО ще се направят постъпки, за да бъде генерирано ЕГН-то на детето. Така че сме на финалната права", обясни Маринела Иванова.

Така Самий след 13 години ще се роди за света и на хартия и ще започне да води нормален живот.