Председателят на ВКС Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов / БГНЕС
анов след евродоклада: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас
95226
анов след евродоклада: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас
  • анов след евродоклада: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас
Вчерашният евродоклад е стъпка към премахването на мониторинга над България, но не защото са изпълнени препоръките, а защото очевидно този механизъм не работи. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. По думите му вече 10 години докладите дават препоръки, които или не се изпълняват, или се изпълняват половинчато, а дипломатичният език, на който са написани, очевидно се разбира погрешно от управляващите.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система. Очевидно той е по-скоро политически, отколкото технически. За мен това е стъпка към бъдещо премахване на този мониторинг, но не защото България изпълнява препоръките, които се дадени, а защото е очевидно, че с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати", каза Панов.

Председателят на ВКС изтъкна, че вече десет години се дават препоръки, които се изпълняват половинчато или почти не се изпълняват. В този смисъл очевидно и чиновниците от Брюксел съзнават, че трябва да излязат по някакъв начин от тази ситуация, която поставя самите тях в неловко положение, смята Панов.

Председателят на ВКС Лозан Панов
БГНЕС

Прокуратурата: Липсата на нови препоръки в евродоклада е показателна за напредъка

В продължение на десет години дипломатичният език, по който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите, коментира той. "По отношение на организираната престъпност докладът идва в момент, в който в Перник имаме показно убийство, имаме кражби на парични средства от банкомати и преследвания без резултати. На фона на това пък изявленията, че в парламента има как беше наркодилъри или нещо подобно", каза Панов.

Цачева за евродоклада: Този е най-позитивният досега

Председателят на ВКС Лозан Панов
БГНЕС

Очевидно е, че този механизъм не постига резултати в България, каза в заключение съдия номер едно.