Пациенти атакуват наредби на Здравното министерство
Пациенти атакуват наредби на Здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациенти атакуват наредби на Здравното министерство
70143
Пациенти атакуват наредби на Здравното министерство
  • Пациенти атакуват наредби на Здравното министерство

Пациентски организации обжалват във Върховния административен съд две наредби на Здравното министерство. Както преди месец Дарик съобщи, в работния ден между Коледа и Нова година в Държавен вестник бе обнародвана промяна в наредбата за здравните дейности, които Здравната каса покрива, според която институцията ще включва нови медикаменти и нови терапии само веднъж годишно.

В края на януари пък бе взето решение за промени в друга наредба, по силата на които лекарства за дадено заболяване, които касата покрива, ще могат да се прехвърлят и за лечението на друго, отново само веднъж в годината. Така на българския пациент му се казва, че няма да получи безплатно никакво ново лечение докато не започне следващата календарна година, коментират от Федерация български пациентски форум.

Първата промяна е в наредба 40 и бе публикувана за обсъждане по един начин на сайта на Здравното министерство, а обнародвана в Държавен вестник - по съвсем друг, категоричен е Асен Георгиев, адвокат във Федерация български пациентски форум.

„Първо казаха, че веднъж годишно до 25 декември ще се анализира и ще праща бюджета за следващата година. И на три места беше записано, че прогнозите ще бъдат в рамките на бюджета следващият ход беше Наредба 10, към нея се включваха не само лекарствата, които досега не са били в позитивния списък, но и тези, които са били в позитивния списък, но са били за едно показание, и им се дава ново показание. Т.е. лекуват досега рак, а се установява, че лекуват и туберкулоза. Това, ако се добави, отново ще бъде веднъж годишно, т.е. изравняване с това по Наредба 40, което беше”, обясни Георгиев.

В средата на януари от Здравното министерство представиха краткосрочни мерки за подобрение на здравната система. От пациентската организация са категорични, че част от тези мерки усложняват предписването и отпускането на лекарства по протоколи. Съгласно мерките българският пациент ще има достъп до нови лекарства, заплащани от касата, поне 5 или 6 години след останалите страни в Европейския съюз.