Овладян е пожарът в община Маджарово, бедственото положение остава в сила
Овладян е пожарът в община Маджарово, бедственото положение остава в сила / БГНЕС, архив

Пожарът в източнородопската община Маджарово, който избухна по обяд в неделя, е овладян. Общо 8000 декара площ е засегнала стихията, съобщи началникът на сформирания областен кризисен щаб - областният управител Станислав Дечев. 2500 дка от засегнатите са с широколистна гора, по данни на лесничеите.

Пожари пламнаха в страната, бедствено положение в Маджарово

Ангажираните пряко с потушаването на огъня 200 души са успели да локализират огнищата, които с разрастването си вчера заплашваха с разпространение на огъня и към селата Бориславци, Малко брягово, Долни и Горни главанак.

"Продължава да бъде голям фронтът към северозападната част на пожарището - пет километра, макар настъплението на стихията да е спряно. В самите огнища продължава активно да гори", каза за БТА кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

"Бедственото положение на територията на общината остава, но ако ситуацията се развива благоприятно, следобед днес може да се мисли за отменяне на извънредното положение", добави Армутлиев.

Опасенията в щаба обаче са, че с очакваните високи температури пожарът отново може да се активизира.

Голям пожар вилнее край Благоевград

Днес сутринта в борбата с огъня се включиха 40 военнослужещи от мобилното специализирано формирование към поделение 52 740 в Хасково. На терен вече работи и верижната специализирана машина "БАТ" от комплекса "Марица-Изток", която проправя просеки в гората. Към 11.00 ч. ще възобнови полетите си и противопожарният хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Категорично няма никаква опасност за околните села, увери говорителят на областната администрация Нели Вълканова. Спецификата при засегнатата широколистна гора била, че тя ще се възстанови, макар и след време, заради обстоятелството, че пожарът е бил низов. Почти няма щети и в площи със селскостопански култури.

Щети за над 2,5 млн. лв. след огнената стихия в Ардино

"Единствено на няколко места има изгорели останали на полето бали слама след жътвата", уточни кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

По-късно днес се очаква ОД на МВР-Хасково да оповести причините за пожара.

На над 320 сигнала за произшествия са реагирали пожарникарите през последното денонощие. Близо 200 от пожарите са възникнали в сухи треви и лесонепригодни площи. Само през първите шест часа на днешния ден са възникнали нови 32 пожара.

Локализирана и погасена е огнената стихия в землището между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево. Огънят засегна около 2000 дка лесонепригодни площи и смесена гора. На мястото все още има пожарни екипи, които при необходимост са в готовност да възобновят гасителните действия.

Угасен е и пожарът в землището на благоевградското село Бучино. Той унищожи 1000 дка сухи треви и ниска растителност и над седем декара лозови насаждения. Благодарение на бързата реакция на огнеборците от огъня са спасени 15 къщи и стотици декари лозя. В гасителните действия участваха и служители на горското стопанство, както и местно население.

Огън изпепели стопански двор и в село Боянци. Стихията унищожи над 42 000 бали фураж, 10 тона жито и стара стопанска техника. Пристигналите на мястото пожарникари извели от горящите постройки над 350 животни. Спасени са и близо 90 тона жито.

Източник: БТА