Овчаров призна: И кръгове край БСП точат държавата!
Овчаров призна: И кръгове край БСП точат държавата! / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви в парламента, че кръгове в БСП, източвали държавата, също стоят зад обвиненията срещу него.

По повод скандала между него и директора на Националната следствена служба Ангел Александров Овчаров каза, че няма намерение нито да подава оставка, нито да иска отпуска и да се оттегля от длъжността, която заема. „Още на 21 март информирах главния прокурор Борис Велчев за нерегламентираните действия на Александров”, добави министърът.

Овчаров призна, че атаката срещу него била от повече от година и причините били икономически. „Много хора бяха изхвърлени от бизнес, от който получаваха абсолютно незаслужено държавни пари”, каза той и добави:

„Много от тези хора за съжаление са свързани с Българската социалистическа партия и с кръгове около БСП. Това, че тази група от хора, свързващи себе си с БСП, бивши държавници и ръководители от Шесто управление веднага тръгнаха да подкрепят колегата си от 6-о управление Ангел Александров, за мен не е тайна”.

Оставка на ключов министър и заместник-председател на водещата партия в коалицията е политически акт и няма да допусна смесването на един криминален случай, какъвто са неправомерните действия на шефа на Националната следствена служба, да предизвикат политически проблем, обясни Овчаров. Според него подаване на оставка щяло да даде сигнал на българите, че „всички са маскари” и то в ситуация, в която било ясно кои са маскарите, каза министър Овчаров и допълни:

„Става дума за действията на ръководителя на НСлС. Той няма в длъжностната си характеристика ангажименти да кадрува в ключови дружества от българската икономика. Той няма в длъжностната си характеристика ангажименти да настоява или да промоцира фирми, които да поучават без да имат право на това лицензи от Комисията за хазарта. Той няма най-малкото право да иска пари”.

Няма да подавам оставка и заради честта и името на семейството и децата ми, каза Овчаров и добави: „Ако оставката ми предизвика така желаните промени в съдебната система, ще я подам веднага”. По отношение на заместничката си Корнелия Нинова министърът обяви, че до сериозни действия по отношение на нея ще се стигне само след представянето на сериозни доказателства.

Румен Овчаров говори пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Преди участието му в парламентарния контрол независими депутати внесоха в деловодството на Народното събрание искане чрез парламентарния председател до премиера за освобождаване на Овчаров.

От пресцентъра на парламента определиха искането за неоснователно и призоваха 48-те депутати от опозицията, подписали се под него, да го адресират до Сергей Станишев.