Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
С помощ от 56.6 млн. лв. ще се подобри ликвидността по кредити на земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“.

Министър-председателят уточнява, че със средствата ще бъдат подпомогнати стопани, които са отсрочили кредитите си, предоставени от Държавен фонд „Земеделие“, и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. Той допълва, че това е станало възможно, след като Европейската комисия е одобрила нотификацията за прилагане държавна помощ. Борисов отбелязва, че съобразно разпоредбите сумата за един бенефициент не може да надвишава 100 000 евро.

„В началото на месец август се срещнах с животновъди и поех ангажимент да ги подпомогнем с близо 82,3 млн. лв. 25,7 милиона лева са за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата и 56,6 млн. за подобряване на ликвидността в стопанствата. Подадени са близо 14 000 заявления по de minimis и следващата седмица ДФЗ ще извърши плащанията. Днес Държавен фонд „Земеделие“ преведе и 4,1 млн. лева на 4 667 стопани с 590 313 пчелни семейства.

До 2 септември ще се приемат и заявления по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лоза. Помощта ще е в размер на над 19 млн. лв.“, пише още премиерът.