11-годишният Венислав Байков е намерен мъртъв, с огнестрелна рана в главата, съобщиха от полицията. Момчето е открито от майка си в семейния дом на ул. „Езерна“ в Стрелча снощи. Фаталният изстрел е произведен с ловната пушка на баща му – ИЖ, 12-ти калибър. В къщата са намерени и незаконни боеприпаси. Разследващите предполагат, че детето се е простреляло самó
 
11-годишно дете е открито мъртво, простреляно в главата

Инцидентът е станал около 17.10 часа снощи. Изстрелът е чут от чичото на детето, а майка му се натъкнала първа на зловещата гледка. Като влязла в семейната спалня и видяла детето, припаднала.
 
Пушката била съхранявана в заключена каса. Венислав обаче проявявал любопитство към оръжието и вероятно е успял да се добере до ключа. В дома на семейството са открити три каси, в които се съхраняват оръжия и боеприпаси. Те са на бащата, чичото и дядото на момчето, които са ловци.
 
В касата на бащата полицията е установила и 19 патрона от 16-ти калибър, за които мъжът не е имал разрешително. Срещу него е повдигнато обвинение за незаконно притежание на боеприпаси.

Румяна Арнаудова
БГНЕС

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че се работи по версията, че детето се е простреляло самó. "Към този момент няма каквито и да е данни за убийство. Възможните версии, по които работи полицията, са нещастен случай, както и склоняване към самоубийство. Разпитват се свидетели, назначени са множество експертизи. Иззети са натривки от ръцете на детето, снети са дактилоскопски отпечатъци. Първоначалната версия е, че е налице самопрострелване от страна на детето, в резултат на което то е починало", каза Арнаудова.
 
Разкриха подробности около намереното мъртво дете в Стрелча

По указание на наблюдаващия прокурор ще бъде извършен и следствен експеримент, защото за разследването е от изключителна важност да установи всички факти и да се даде отговор на въпросите как се е стигнало до този инцидент, каза Арнаудова.
 
Майката на детето е служителка в едно от общинските предприятия в Стрелча. Бащата работи в частна фирма, както и дядото. Семейството е с добро име. Хората в града са потресени от случилото се.
 
Съседи на семейството разказват, че чули писъка на майката. Описват малкия Венислав като прекрасно и жизнерадостно дете.

Стрелча дете
netinfo

Не се изключва възможността за самоубийство, затова полицаи ще разпитат приятелите на детето, като ще прегледат и контактите на Венислав в социалните мрежи.
 
По случая е образувано досъдебно производство, а разследването се ръководи от Районната прокуратура в Панагюрище.