Отмениха бедственото положение в Свиленград
Отмениха бедственото положение в Свиленград / снимка: БГНЕС, архив
Без ток и вода след силния вятър и снеговалеж в Свиленград
70953
Без ток и вода след силния вятър и снеговалеж в Свиленград
  • Без ток и вода след силния вятър и снеговалеж в Свиленград

Бедственото положение, което бе обявено днес в Община Свиленград, вече е отменено. Както Дарик информира, половината град бе останал без ток и вода след изминалата нощ на вятър и снеговалежи. Към момента ситуацията в Общината е нормализирана почти напълно.

От електроразпределителното дружество съобщиха, че в целия град захранването е възстановено. Изключение правят селата Сива река и Мезек, където авариите са по-сериозни, но там ще бъдат осигурени агрегати. Помпите, които подават вода, вече са захранени с ток и работят нормално.

От общинската администрация в града информираха, че утре всички училища и детски градини ще работят нормално.

От полунощ до ранния следобед днес ситуацията в общината бе много сериозна. От електроразпределителното дружество посочват като основна причина мокрия и тежък сняг, който валя в района през изминалото денонощие и който в комбинация с ниските температури и вятъра бе довел до обледеняване на проводниците и впоследствие до скъсването им. Положението е било допълнително усложнено и от скъсани проводници, като един от тях, минаващ над река Марица до Ново село, е паднал в реката, което допълнително е затруднявало възстановителните работи.

От 23:00 ч. снощи до 07:00 ч. тази сутрин без електричество бе и болницата в града. За щастие, е нямало спешни случаи и не се е стигнало до по-тежки ситуации. Настанените в отделенията пациенти са били на топло, тъй като здравното заведение е газифицирано. Там са имали готовност и за включване на специален агрегат при необходимост.

Седемте училища в общината днес бяха затворени заради кризисната ситуация.

Междувременно, заради авариите с тока, пред пункта Капитан Андреево се образува опашка от тирове, която достигна около петнайсетина километра. Въпреки че при спирането на ел.захранването е бил пуснат генератор, това не е могло да облекчи особено работата на служителите. Причина за опашката от тирове са и ремонтните работи, които текат на пункта.

От общинската администрация в Свиленград днес заявиха, че жителите са проявявали разбиране и в града е нямало напрежение, въпреки тежката ситуация.

Новини от Хасково