/ БГНЕС, архив
С представянето на проекта "Улица на времето" днес завършва ремонтът на емблематична софийска улица "Малко Търново", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Проектът "Улица на времето", който разказва истории и легенди за София чрез градски дизайн, е разработен от Филип Бояджиев и екипа - автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София. Той ще бъде представен утре от 18.30 часа в бар After 5 на ул. Малко Търново.

Обновяването на улицата се осъществи през летните месеци като дарение от строително-инвестиционната компания BLD към Столична община. Улицата е отново отворена за преминаване с подменена подземна инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи.

Проектът "Улица на времето" цели да превърне най-късата пешеходна улица в центъра на София в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града ни на посетители и минувачи чрез инсталации и елементи в градския дизайн.

Работата по него стартира с дискусиите по проекта за реновиране, които се проведоха преди старта на ремонта през пролетта, припомнят от пресцентъра на Столичната община. Последва историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция "Архиви", представяща важни разкази и градски легенди за улицата, събрани със съдействието на проф.Николай Поппетров от Института за исторически изследвания към БАН, Музея за история на София, Държавна агенция Архиви и Български архитектурен модернизъм.

Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият останки от римско време, градски легенди за часовниковата кула от епохата на

Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар "Луна". На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма, припомнят от Столичната община.