Откриха нови находки в храма на Кибела в Балчик
Откриха нови находки в храма на Кибела в Балчик / netinfo
Нови находки бяха открити в храма на богинята – майка Кибела в Балчик година след откриването му. Днес археолозите Игор Лазаренко, Елина Мирчева и Радостина Енчева извадиха от земята две статуи, изобразяващи Великата майка на боговете /Кибела/ и две статуи на жени, за които се предполага, че са на Афродита и Дионис.

При разкопките бяха намерени още релеф на тракийския бог-конник, друг релеф на три нимфи, както и варовикова плоча с релефно изображение на лъв.

Както вече Дарик съобщи, на 23 април 2007 г. при изкопни работи за строеж на хотел в крайбрежната зона на град Балчик, строителите се натъкнаха на антична сграда. От изкопа са извадени една мраморна фундамент-колона с надпис на латински език, мраморен плот от пейка с двуредов надпис на гръцки език и други ценни предмети. Между тях е и голяма каменна плоча – част от разрушената от багера западна стена на античната сграда. Багерът е спрян в момента, когато се е опитвал да извади подаващ се в профила голям мраморен купел.

Разкопките започнаха на 8 май 2007 година. Бяха открити повече от десет цели или полузапазени мраморни статуи, повечето от които представят Великата майка на боговете Кибела.

Засега това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис /Балчик/.