Откриха 14 кг кокаин на кораб с български капитан
Откриха 14 кг кокаин на кораб с български капитан / снимка: www.maritime.bg
Откриха 14 кг кокаин на кораб с български капитан
69019
Откриха 14 кг кокаин на кораб с български капитан
  • Откриха 14 кг кокаин на кораб с български капитан

Кораб, плаващ под флага на Ямайка, чийто капитан е българин, беше арестуван във венецуелското пристанище Маракайбо. Полицията открила на борда на контейнеровоза CFS PAFILIA 14 кг кокаин.

Освен българина, чиято самоличност още не е известна, са задържани още 13 моряци - граждани на Турция, Русия, Перу, Грузия, Украйна и Ямайка. На борда на плавателния съд няма други наши съграждани, засега няма и преки обвинения към българския капитан, съобщава интернет страницата Maritime.bg.

Морският съд пристигнал в порт Маракайбо от остров Аруба и пътувал за Панама. 14-те килограма кокаин били скрити във водонепроницаема чанта, в машинното отделение.

Предполага се, че член от машинната команда е получил пратката, хвърлена от преминаваща малка лодка и я е скрил там, цитира местните власти сайтът. Всички моряци и капитанът са на борда на „CPS PAFILIA” и на разположение на прокурор.

CFS PAFILIA е построен през 2006 г. Корабът е собственост на базираната в Бремен (Германия) Harren&Partner Shipmanagement, според интернет регистрите. Дъщерната компания Caribbean Feeder Services Ltd е оператор на плавателния съд.

Това е вторият случай, през последно време, в който българи са участници в подобен скандал, след като на 13 август м.г. край бреговете на Испания беше задържан корабът „Свети Николай” с три тона кокаин на борда. Тогава в акцията „Спартан” бяха арестувани общо 31 души, отговорни за преноса на кока от Южна Америка до Европа. От екипажа на „Свети Николай” във Варна и Бургас се завърнаха вече единадесет моряци.

Все още е задържан капитанът Иван Станев, за когото от испанската правосъдна система твърдят, че „има много сериозни доказателства”.