Отхвърлиха искането за изслушване на премиера за снежната криза
Отхвърлиха искането за изслушване на премиера за снежната криза / netinfo

Народното събрание отхвърли искането на ОДС и ДСБ за изслушване на премиера Сергей Станишев заради снежната криза от началото на годината. Не беше прието и искането на „Българска нова демокрация” за изслушване на министър-председателя за предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин.

За снежната криза трябва да има конкретни виновници, а премиерът да направи оценка за тяхната отговорност, обяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов.

Евгени Чачев от ДСБ припомни, че дори президентът Георги Първанов се е обърнал към премиера с искане за по-добра координация между институциите в подобни ситуации заради хаоса, който по думите на Чачев е отнел 12 човешки живота.

Председателят на БНД Борислав Ралчев поиска министър-председателят да информира Народното събрание за конкретните параметри по сделките, които ще бъдат сключени при посещението на руския президент Владимир Путин у нас – главно договорът за изграждането на АЕЦ „Белене” и споразумението за проектната компания по петролопровода „Бургас-Александруполис”.

Междувременно независимите депутати Стела Бнкова и Минчо Христов внесоха в деловодството на парламента промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В тях е записано, че достъпът на журналисти в сградите на законодателния орган е свободен и неограничен, както и тяхното придвижване.

Очаква се на заседание следобед председателският съвет на паралелната да обсъди въпроса с достъпа на медиите, който беше ограничен със заповед на председателя Георги Пирински.