Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
"Аз имам високи амбиции за България, ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава.  Това заяви президентът Румен Радев по време на отчета по случай три години от началото на мандата си. Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи.

„В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността. Затова ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място - възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите. Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен приоритет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация", заяви още Радев.

"Най-важният залог за бъдещия ни успех това е инвестицията ни в хора“, заяви президентът. Той уточни, че в рамките на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателна и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства“, подчерта държавният глава.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни теми и да стимулира дебата между институциите и гражданите, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес. Отчетът няма да бъде самореклама, защото оценката я дава обществото. По-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", заяви президентът.