Деня на парашутиста
Деня на парашутиста / пресцентър, Министерството на отбраната
Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан с полагането на венци и цветя пред паметника на загиналите парашутисти в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министър Георги Панайотов е поздравил офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и техните семейства и им е пожелал да бъдат здрави и все така доблестно да служат на България.

Венци и цветя пред паметника са положили също президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи от СКСО, председатели на военно-патриотични съюзи, ветерани, военни аташета, акредитирани у нас, граждани.
 

пресцентър, Министерството на отбраната



Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев е отбелязал, че днешният ден е и своеобразен професионален празник.

"Военнослужещите днес отдават почит на героите от Парашутната дружина, загинали в най-епичните битки, по време на участието на Българската армия във Втората световна война. Прекланяме се и пред паметта на всички военнослужещи от Специалните сили, които през годините са изгубили живота си, изпълнявайки служебния си дълг и функционалните си задължения. На този ден благодарим и на нашите учители, нашите ветерани, защото ние нямаше да сме това, което сме днес, без тяхната подкрепа, и без това, на което са ни учили. Като командир благодаря на мъжете и жените от Специалните сили за тяхната всеотдайна служба", е казал генерал-майор Матеев.

В отговор на въпрос той е съобщил, че през следващия месец пристигат първите 45 машини по проекта "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции". Договорът предвижда доставка на 98 броя бронирани единици техника от 10 различни типа. Формированията, които са разположени в гарнизон Пловдив, са окомплектовани на 100 процента с войнишки състав. В Групата "Специални сили", в района на София, се изгражда и реновира материалната база, поради което окомплектоването е на по-малък процент, е отбелязал още командирът на СКСО.
 

пресцентър, Министерството на отбраната



18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в "Алеята на парашутиста". Военнослужещи от СКСО днес са положили венци и цветя на гробовете на загиналите парашутисти в Централните софийски гробища.