От демонизирането на Пеевски печелят истинските олигарси, смята Местан
От демонизирането на Пеевски печелят истинските олигарси, смята Местан / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В България механизмът на сатанизирането, демонизирането е един доста устойчив модел на подмяна на същинските политически въпроси.

Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан.

„В случая с Делян Пеевски - знаете ли кои се чувстват най-уютно, че успяха да превърнат Делян Пеевски едва ли не в универсалното зло? Представяте ли си утре Пеевски да реши да си събере багажа и да отиде в Брюксел? Някой може ли да бъде толкова елементарен и да сметне, че вече корупцията я няма, че ги няма проблемите, свързани с корупцията, с олигархията", допълни Местан.

„Ако някой смята, че олигархията се е пръкнала с назначаването и избирането на Пеевски за председател на ДАНС, мисля, че този някой е в капана на истинските автори на сценария за демонизирането на едно лице и свеждането на проблемите на българската демокрация до една персона. Проблемите имат дълбоко системен характер и не могат да бъдат сведени до една персона", обясни той.

Според Местан Пеевски е предложен от ръководствата на двете партии, които стоят зад кабинета, а формалното предложение е представено от премиера.

„От демонизирането на образа на Делян Пеевски ще спечелят истинските олигарси, същинските корупционни схеми, които бяха разработени през последните 4 години управление на ГЕРБ", каза още Лютви Местан, цитиран от "Фокус".