/ iStock/Getty Images
След кражба на автомобил и шофиране след употреба на наркотични вещества, 30-годишен мъж е осъден на десет месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, съобщават от Софийска районна прокуратура.

На 16 април около 02,50 часа в столичния квартал „Лозенец“,  подсъдимият Н.Н. противозаконно е отнел чуждо моторно средство – лек автомобил, собственост на И.П., от владението на Т.Д. без негово съгласие, с намерение да го ползва, което е престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК.

Т.Д. и Н.Н. били заедно с две момичета в апартамент в „Лозенец“. Малко след като си легнали, Т.Д. чул шум от стаята, в която бил Н.Н. и отишъл да провери какво става. Тогава Т.Д. забелязал, че ключовете и документите на автомобила му ги няма. Заедно с негов приятел тръгнал към полицейското районно управление да съобщи за кражбата.

Около 04,20 часа на същия ден Н.Н. бил забелязан да управлява откраднатия автомобил в ж.к. „Дружба“ по „Искърско шосе“ в посока на движение от ул. „Илия Бешков“ към ул. 5001. Екип на ОПП-СДВР задържал Н.Н., който имал вид на лице, употребило алкохол и/или наркотици.

Пробата за алкохол на мъжа била отрицателна, но при направен по надлежния ред „Дръг тест 5000“ и последвали изследвания на кръв и урина се установило, че е управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества- тетрахидроканабинол, амфетамин и метамфетамин. Престъплението е класифицирано по чл. 343 б, ал.3 от НК.

Н.Н. признавал вината си за двете престъпления и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е приведен в затвор да изтърпи наказанието от 10 месеца „лишаване от свобода“. Той е многократно осъждан.

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.